مصرف مواد پروتئینی در بارداری

مصرف مواد پروتئینی در بارداری

بازدیدها: 42

مصرف مواد پروتئینی مثل کربوهیدرات ها و چربی ها یکی از نیازهای اساسی هر فردی می باشد و تامین انرژی بدن توسط این مواد صورت می گیرد. مواد پروتئینی مثل گوشت مرغ، ماهی، گاو و گوسفند و هم چنین تخم مرغ و شیر به شرطی مفید هستند که سالم و تازه باشند پس ما باید مواد فاسد شده را بشناسیم و مصرف نکنیم. همچنین باید مراقب باشیم که برای مصرف برخی مواد پروتئینی شرایط پخت کامل فراهم کنیم. در ادامه در مورد نکات مصرف مواد پروتئینی بیشتر صحبت خواهیم کرد.

تخم مرغ

تخم مرغ هم مانند شیر باید به صورت پاستوریزه و دارای تاریخ ماندگاری باشد. در نظر داشته باشید باید مراقب خام و نپخته بودن مواد پروتئینی باشیم. به عنوان مثال تخم مرغ به صورت خام یا نیمه پز یا به قول معروف عسلی، دارای میکروبی به نام سالمونلا می باشد که برای جنین بسیار خطرناک است. از این رو باید از مصرف موادی که از ترکیب تخم مرغ خام به دست می آیند (مثل سس مایونز خانگی، سس سالاد سزار، ترکیبات کیک های خانگی، دسر های حاوی تخم مرغ خام) خودداری کرد.

مواد غذایی دریایی

یکی دیگر از موادی که مصرف خام و نیمه پز آن خطرناک است ماهی و صدف دریایی و سایر مواد خوراکی دریایی است. قبل از توضیح نکاتی در رابطه با مصرف خام مواد دریایی لازم است ابتدا نکاتی دیگر در رابطه با این که اصلا چه ماهی هایی را در دوران بارداری می توانیم مصرف کنیم بدانیم. جیوه یکی از انواع آلاینده ها می باشد که در دریاها وجود دارد. ماهی هایی که قدیمی تر و بزرگ تر هستند دارای مقدار زیادی جیوه در بدنشان می باشند. از آن جا که جیوه سمی قوی و خطرناک به خصوص برای جنین می باشد، باید از مصرف ماهی های بزرگ مثل کوسه، اره ماهی، شمشیر ماهی در بارداری اجتناب کرد. به جای آن ها می توان از ماهی های آزاد یا ماهی های رودخانه ای یا ماهی های پرورشی با درصد کمتر جیوه استفاده کرد مثل ماهی قزل آلا، سالمون، تیلا پیلا و حتی سفره ماهی.

برخی از غذاهای دریایی مثل سوشی (نوعی طبخ برنج به سبک ژاپنی با ماهی و صدف خام) یا سوپ سرد در پرو که با مواد دریایی خام درست می شوند امکان آلوده شدن با میکروب هایی چون لیستریا، سالمونلا، ویبریو وانزایبک (نوعی انگل) را دارند. این میکروب ها در خاک و آب آلوده وجود دارند و از طریق آب آلوده به بدن ماهی و مواد دریایی دیگر وارد می شوند. در صورتی که غذای دریایی با دمای مناسب پخت شود این میکروب ها از بین می روند در غیر این صورت ممکن است باعث بروز عوارضی چون زایمان زودتر از موعد، سقط و مرگ جنین بشوند. پس اگر این گونه غذاها را می پسندید بهتر است تا بعد از زایمان بیشتر مراعات کنید. همچنین در صورت مصرف ماهی دودی و منجمد نیز باید در نظر بگیرید که پخت آن ها باید با دمای مناسب انجام شود.

گوشت ها

گوشت ها جز مقوی ترین مواد غذایی می باشند. این مواد باید در دمای بالای ۷۵ درجه سانتیگراد پخته شوند تا انگل های موجود در آن ها مثل توکسوپلاسموز، ای کلای، لیستریا و سالمونلا از بین برود. این میکروب ها باعث سقط و زایمان زودتر از هفته ۳۷ (زایمان پیش از موعد)، کوری، مشکلات ذهنی و مغزی می شود. پس گوشت های خرد شده، گوشت مرغ تکه شده، گوشت چرخی و سایر فرآورده های گوشتی مثل همبرگر باید حتما به صورت کامل  با دمای لازم پخت شوند. همچنین باید از سلامت دام و طیور مطمئن بود و این مواد غذایی را از جای معتبر تهیه کرد.

مواد غذایی پروتئینی ممنوع

جگر و امعا و احشای داخلی گاو و گوسفند مثل سیرابی، دل، قلوه، خوش گوشت خاصیت بسیار زیادی دارند. این مواد سرشار از پروتئین و ویتامین هایی مثل A ,B12 ,B6 و آهن و مس می باشند. مصرف تمام این موارد در بارداری در حد تعادل و در صورت پخت کامل مشکلی ندارد. البته مصرف جگر از این قضیه مستثنی است.

جگر

جگر به خاطر دارا بودن ویتامین A حیوانی در بارداری به ویژه در سه ماهه اول منع مصرف دارد. در سه ماهه اول بیشتر اندام های جنین در حال تکامل است و مصرف جگر به خاطر وجود ویتامین A بالا باعث ناهنجاری در جنین می شود. لازم است بدانید سطح ویتامین A حیوانی که تراتوژن محسوب می شود باید کمتر از ۱۰۰۰۰ واحد بین المللی باشد. درصورتی که مصرف ۱۰۰ گرم جگر به اندازه ۱۳ تا ۴۰ هزار واحد بین المللی ویتامین A دارد. پس باید در مصرف جگر اجتناب کرد. دقت کنید که ویتامین A موجود در مواد خوراکی گیاهی مثل هویج چون از نوع کارتینوئید یا کاروتن می باشد بی خطر است. لذا منابع ویتامین A فقط درصورتی که حیوانی باشند خطرناک است.

سیرابی

به دلیل سطح بالای ویتامین B6 جهت تهوع بارداری بسیار مفید بوده و سرشار از پروتئین است. مصرف سیرابی به شرط تهیه از جای معتبر و بهداشتی و پخت کامل آن و همچنین رعایت حد اعتدال مشکلی نداشته و در بارداری ممنوع نمی باشد.

خوش گوشت و مغز

مصرف این مواد در بارداری به دلیل چربی بالا توصیه نمی شود. همچنین مغز ممکن است آلوده به میکروب لیستریا باشد. در صورت آلوده شدن بدن مادر، ممکن است عوارض کمی شبیه به یک آنفولانزای معمولی ایجاد شود. ولی ممکن است در جنین نقایص جدی و حتی مرگ اتفاق بیافتد.

امعا و احشا حیوانات دارای ماده ای به نام پورین می باشد که در بدن تولید اسید اوریک می کند. پس در افرادی که نقرس دارند باید مصرف مواد پروتئینی حیوانی بسیار محدود شود.

لبنیات غیر پاستوریزه

پنیرهای نرم در دوران بارداری جزو مواد ممنوعه می باشد. پس در طول دوران بارداری از پنیرهای سفت و پاستوریزه استفاده کنید. پنیرهای سفت به علت آب کمی که دارند امکان رشد میکروب های کمتری در آن ها وجود دارد. اما پنیرهای نرم شامل انگل ها و باکتری هایی هستند که موجب آسیب رسانی به جنین می شود. معمولا پنیرهای سنتی و پنیر فتا از شیرهای محلی و غیر پاستوریزه درست شده اند. پس اگر پنیر مصرف می کنید حتما به بسته آن دقت کنید که به روش پاستوریزه و با شیر پاستوریزه تهیه شده باشد. در بارداری مصرف خامه های غیر پاستوریزه نیز مجاز نیست. در کل مصرف لبنیات محلی و غیر پاستوریزه در بارداری توصیه نمی شود.